Întrebări frecvente

Cât costă un test cu detectorul de minciuni?

Costul pentru o testare poligraf este 1800 lei.

Ce este detectorul de minciuni?
“Detectorul de minciuni” (termen de largă circulaţie), desemnează, de fapt, aparatura poligraf de înregistrare a unor reacţii psihofiziologice şi anume: respiraţia, tensiunea arterială, pulsul şi reacţia electrodermică, caracteristice stărilor de tensiune emoţională.
Cum funcţionează detectorul de minciuni?
Poligraful nu înregistrează minciuna ca atare, ci modificările fiziologice ale organismului în timpul variatelor stări emoţionale care însoţesc simularea. Conştiinţa vinovăţiei, mobilizatoare a unei stări emotive care poate fi mascată cu dificultate, îl determină pe subiect să reacţioneze emoţional, ori de câte ori i se prezintă un obiect sau i se adresează o întrebare în legătura cu infracţiunea comisă. O minciună spusă conştient, pe lângă efortul mental pe care-l necesită, produce şi o anumită stare de tensiune emoţională.
Poate fi «păcălit» detectorul de minciuni?
Bazându-se pe legile fundamentale ale psihologiei şi fiziologiei, testul poligraf este calea cea mai sigură pentru sondarea simulării, deoarece exploatează această posibilitate ştiinţifică de a înregistra modificările fiziologice ale subiecţilor testaţi, concomitent stărilor emoţionale corelate cu negarea adevărului şi starea de frică resimţită de subiect faţă de posibilitatea demascării sale. Este singura metodă stiinţifică ce investighează direct informaţiile stocate în memoria subiectului, informaţii deosebit de stabile în timp şi inaccesibile altor mijloace de investigare obişnuite.

Transparenţa metodei, neutralitatea examinatorului şi confidenţialitatea examinărilor permit subiectului testat la poligraf  să se elibereze de orice prejudecată sau sursă de stres exterioară, fiind asigurată astfel o colaborare sinceră, liberă de orice reţinere în favoarea rezolvării cauzei examinate.

Trecerea timpului, influenţează testul cu detectorul de minciuni?
Rezultatele folosirii metodelor de detecţie a comportamentului simulat nu sunt afectate de trecerea timpului, astfel încât indiferent cât timp a trecut de la derularea activităţilor investigate, subiectii vor avea reacţii la fel de puternice ca în prima zi.
Cât costă o testare? Prețul variază în funcție de numărul de întrebări solicitate?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim. Prețul unui test poligraf nu depinde de numărul de întrebări pe care doriți să le adresați.

Un test cu detectorul de minciuni va deveni ineficient dacă se cer prea multe întrebări sau prea multe întrebări diferite. Când vedeți o emisiune de televiziune în care examinatorul pune întrebare după întrebare, ar trebui să știți că spectacolul este în scop de divertisment – rezultatele nu vor fi corecte.

Permiteți-ne să explicăm acest lucru în continuare; Un test poligraf ar trebui folosit doar pentru a afla adevărul în legătură cu o problemă. Unul singur. Fiecare întrebare ar trebui să se refere la problema specifică. În acest fel, dacă subiectul răspunde nesincer la oricare dintre întrebări, el va pica testul, deoarece toate întrebările sunt legate de acea singură problemă.

Prețul unui test poligraf este 1800 lei și poate scădea pentru un număr mai mare de persoane testate in aceeași cauză.

Suntem examinatori profesioniști în tehnica poligraf și efectuăm doar examinări în conformitate cu procedurile de testare și protocoalele recunoscute de American Polygraph Association (APA). Nu vom efectua examinări sub standard. O examinare poligraf efectuată în mod corespunzător va avea ca rezultat rate de precizie de 95% până la 98%, în timp ce o examinare necorespunzătoare va duce la rate de precizie care nu sunt mai mari decât cea obținută prin ”a da cu banul”.

Fiecare testare poate dura de la 90 de minute la trei ore, dar pentru a răspunde la întrebarea inițială “Nu, prețul nu variază în funcție de numărul de întrebări cerute“, deoarece vom cere doar numărul de întrebări necesare pentru a asigura rezultate precise.

Pot să stau și eu în biroul unde se efectuează testarea?
Dacă ne-ați adus pe cineva pentru un test cu detectorul de minciuni, dacă sunteți în aceeași încăpere unde se efectuează testarea, urmărind și ascultând, este aproape sigur să veți altera adevărul. Dacă am face asta, mulți oameni nu vor să-și recunoască vinovăția cu acuzatorul lor, care stă lângă ei sau chiar ascultă! Majoritatea oamenilor consideră că este mai ușor să recunoască vina unui străin – de aceea consilierea este atât de eficientă! Deci nu se poate, atâta timp cât înțelegem că doriți să stați și să auziți ceea ce se spune, prezența voastră putând să compromită eficiența testului.
Doare?
Nu. Este posibil să simțiți un ușor disconfort datorat manșonului (pentru tensiunea arterială) de pe braț, care este umflat pe toată durata testului, dar nu este mai inconfortabil decât în cazul în care o asistentă medicală sau doctorul v-ar lua tensiunea arterială. De fapt, manșonul va fi mai puțin umflat decât într-o situație medicală, astfel încât disconfortul ar trebui să fie minim sau deloc.
Urmez un tratament medicamentos. Trebuie să mă opresc să iau pastilele?
Cu siguranta nu! Marea majoritatea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală nu vor afecta eficiența testului, deoarece trebuie să fim la fel de “normali” ca în oricare altă zi. În evaluarea noastră pre-test, verificăm orice condiție medicală și consiliem în consecință.
Cât de precis este un test poligraf?
Aceasta este o întrebare mult dezbătută și una la care am răspuns în profunzime în altă parte pe site-ului nostru. Precizia depinde de mulți factori, iar pentru detalii despre acestea, ar trebui să aruncați o privire la pagina care se ocupă în mod special de acest lucru. Cu toate acestea, American Polygraph Association (APA) vă va spune că o testare efectuată în mod corespunzător, cu întrebări specifice (contrar folosirii a mai multe întrebări, cum am discutat mai devreme), va da un rezultat cu o precizie de 95% până la 98%.
Pot emoțiile sau nervozitatea să mă facă să par vinovat deși eu nu sunt?
Aceasta este o situație care a fost exploatată (fără succes) de mulți oameni care cred că pot ”bate” poligraful. Emoțiile NU vor afecta rezultatul examinării dacă nu există un motiv întemeiat. Dacă sunteți emoționat/nervos la începutul testului, deoarece majoritatea oamenilor sunt, veți rămâne emoționat/nervos pe tot parcursul testului. Reacțiile voastre la răspunsurile sincere și nesincere vor continua să arate foarte diferit una față de cealaltă, dând astfel un indicator clar de vinovăție sau sinceritate.
De ce ar accepta cineva vinovat să facă testul cu detectorul de minciuni?
Dacă o persoană refuză șansa de a se disculpa folosind un poligraf, acest lucru sugerează vinovăția. Mai mult, majoritatea oamenilor vor presupune că blufați atunci când le cereți să fie de acord cu testarea poligraf, deoarece ei nu cred că aveți acces la echipamentul specific de detectare a minciunii.
Ce se întâmplă dacă cineva încearcă să ”bată” testul?
Mulți oameni cred că pot să ”bată” testul poligrafi, iar în versiunile mai vechi ale aparatului a fost, uneori, posibil. Cu toate acestea, prin tehnologia actuală, există măsuri pentru a detecta orice încercare de a manipula testul. Mai mult decât atât, nu ați fi numai împotriva echipamentului, ci va trebui să încercați să păcăliți și examinatorii cu foarte multă experiență în testarea poligraf, oameni care sunt conștienți de faptul că unii vor încerca să ”bată” testul.

Contactați-ne.

Contactați-ne acum! Suntem întotdeauna pregătiți să primim întrebările dvs. și vom fi mai mult decât bucuroși să le răspundem cât mai repede posibil. Toate informațiile primite vor rămâne întotdeauna confidențiale.

3 + 13 =